Ανακοινώθηκε επίσημα έκδοση Ubuntu για smartphones

Ανακοινώθηκε επίσημα έκδοση Ubuntu για smartphones

ubuntu-smartphoneΗ Canonical, εταιρεία που αναπτύσσει και εξελίσσει το γνωστό λειτουργικό Ubuntu, ανακοίνωσε το Ubuntu Phone OS, την «κινητή» δηλαδή έκδοση του γνωστού λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα για κινητές συσκευές.

Το νέο σύστημα έχει πολλά κοινά σημεία με την πλατφόρμα του Android, με πολλές ομοιότητες να βρίσκονται στους drivers του.

Η αρχιτεκτονική που υποστηρίζει είναι τόσο ARM, όσο και x86, ενώ σημαντική είναι η απουσία της μηχανής Java Virtual Machine, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να επεξεργάζεται πιο γρήγορα τις διάφορες εφαρμογές και με χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης.

ubuntu-smartphone2

Η πρώτη εμφάνισή του, υπολογίζεται για τις αρχές του 2014, όμως άμεσα κυκλοφόρησαν κάποιες ειδικά διαμορφωμένες εκδόσεις για συγκεκριμένες συσκευές όπως για το Galaxy Nexus.

Για να μπορεί να αποδώσει το νέο σύστημα, οι ελάχιστες απαιτήσεις θα είναι ο Cortex – A9επεξεργαστής με χρονισμό στο 1 GHz, 512-1GB μνήμης RAM και οθόνη αφής πολλαπλών επαφών (multitouch).

Το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu Phone OS θυμίζει αρκετά τα Windows 8, με τις συσκευές που θα το ενσωματώσουν να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής του σε λειτουργικό για υπολογιστές, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με οθόνες.

ubuntu-smartphone3